Αλάτι: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

by Sep 13, 2017Θρεπτικά Συστατικά0 comments

salt_1Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο), πέρα από τη γεύση που δίνει στο φαγητό, είναι απαραίτητο ως συστατικό για τη ρύθμιση των υγρών στον οργανισμό μας, αλλά και για τη μεταβίβαση νευρικών σημάτων ανάμεσα στον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα μας.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού όμως σχετίζεται με σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως η κατακράτηση υγρών, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιακές παθήσεις και η νεφρική ανεπάρκεια.

Δυστυχώς, πολλά από τα τυποποιημένα προϊόντα που αγοράζουμε περιέχουν ήδη αρκετό αλάτι, ακόμα και αν η γεύση τους δεν είναι ιδιαίτερα αλμυρή, καθώς μπορεί να περιέχουν νάτριο σε κάποια άλλη χημική μορφή. Υπολογίζεται ότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά, προέρχεται από τα τρόφιμα που αγοράζουμε και μόλις το 25% από αυτό που προσθέτουμε εμείς στο μαγείρεμα.

Προκειμένου να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη αλατιού, μπορείτε να:

  • Μειώσετε την αγορά έτοιμων τροφίμων σε κονσέρβα ή παρομοίως επεξεργασμένα.

  • Χρησιμοποιείτε ελάχιστο ή καθόλου αλάτι στο μαγείρεμα. Δώστε άρωμα και γεύση στο φαγητό με μπαχαρικά και μυρωδικά.

  • Μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο πιάτο σας αφού σερβίρετε το φαγητό.

  • Όταν βγαίνετε έξω για φαγητό ή κάνετε παραγγελία για το σπίτι, ζητήστε να μην προσθέσουν αλάτι στο φαγητό σας.

  • Μην επαναπαύεστε στα εναλλακτικά αλάτια ή στα υποκατάστατα. Το διάσημο αλάτι των Ιμαλαΐων περιέχει χλωριούχο νάτριο σε ποσοστό >95%, ενώ κάποια υποκατάστατα ”light” αλατιού περιέχουν χλωριούχο κάλιο που μπορεί να είναι επικίνδυνο για ανθρώπους με προβλήματα στα νεφρά ή που ακολουθούν αγωγή για υπέρταση.

  • Δώστε προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων και αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι οσότητα / 100 γρ τροφίμου).

ΧΑΜΗΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

ΥΨΗΛΟ

ΑΛΑΤΙ

0-0,3 γρ

0,3-1,5 γρ

>1,5 γρ

ΝΑΤΡΙΟ

0-0,1 γρ

0,1-0,6 γρ

>0,6 γρ

Πηγή: Απόδοση από Food Fact Sheet on Salt, British Dietetic Association

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This