Αλκοόλ: Πότε από απολαυστικό γίνεται επικίνδυνο

by Nov 29, 2017Θρεπτικά Συστατικά0 comments

alcoholΤο αλκοόλ, ανήκει στα θρεπτικά συστατικά που δίνουν θερμίδες και συγκεκριμένα 7 Kcal / γρ. Οι θερμίδες αυτές χαρακτηρίζονται ως ”κενές” διότι δεν προσφέρουν κάτι ωφέλιμο για τον οργανισμό, αντιθέτως μπορούν να οδηγήσουν στην πρόσληψη σωματικού βάρους.

Πέρα όμως από το κομμάτι των θερμίδων, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία μας, εάν υπερβαίνει κάποια όρια. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες συστάσεις, η μέση ημερήσια πρόσληψη για τους υγιείς ενήλικες δεν πρέπει να ξεπερνά τη 1,5 μονάδα για τις γυναίκες και τις 2,5 μονάδες για τους άνδρες. Οι μονάδες του κάθε αλκοολούχου ποτού προκύπτουν σύμφωνα με την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ (όσοι είναι οι αλκοολικοί βαθμοί, τόσες οι μονάδες για κάθε λίτρο ποτού). Π.χ.:

Είδος Ποτού

Βαθμοί Αλκοόλ

Μονάδες / Λίτρο

Μονάδες / Μερίδα

Μπύρα

5,5% Vol

5,5

1,5 μονάδα (250 mL)

Κρασί

12% Vol

12

1,5 μονάδα (125 mL)

Ουίσκυ, βότκα κτλ

40% Vol

40

1,5 μονάδα (35 mL)

Στην καθημερινότητα είναι σχετικά συχνό να ξεπερνά κανείς τη συνιστώμενη κατανάλωση αλκοόλ. Άτομα που συνηθίζουν να πίνουν ένα ποτό για να ”χαλαρώσουν” μετά από μια δύσκολη ημέρα, που συνοδεύουν σταθερά το γεύμα τους με αλκοόλ ή που πίνουν μια μεγαλύτερη ποσότητα μαζεμένη προκειμένου να διασκεδάσουν στις εξόδους τους έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ορισμένα είδη καρκίνου (πχ στόματος, στομάχου, μαστού), λιπώδη διήθηση ήπατος, υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, νευρολογικές δυσλειτουργίες, καθώς και άλλα νοσήματα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το αλκοόλ έχει έντονη διουρητική δράση στον οργανισμό, οπότε είναι σημαντικό να πίνει κανείς τουλάχιστον ένα επιπλέον ποτήρι νερό για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνει, προκειμένου να αποφύγει την αφυδάτωση.

Πηγή: Απόδοση από Food Fact Sheet on Alcohol, British Dietetic Association

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This