Διαχείριση βάρους στην παιδική ηλικία

by Aug 20, 2012Διάφορα0 comments

kid_obeseΤο να μιλήσει ένας γονιός στο παιδί του σχετικά με το βάρος του είναι ένα λεπτό ζήτημα που αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Αν ανησυχείτε για το κατά πόσο το βάρος του είναι φυσιολογικό για την ηλικία και το ύψος του, αλλά και για το αν οι διατροφικές του συνήθειες επηρεάζουν την υγεία του, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Παρακάτω δίνονται κάποιες γενικές συμβουλές για τον τρόπο που μπορείτε να χειριστείτε μία τέτοια κατάσταση:

  • Αν το παιδί σας βρίσκεται ηλικιακά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού ή είναι μικρότερο, αντί να του μιλήσετε για το βάρος του, απλά κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής όλης της οικογένειας. Διευκολύνετε το παιδί στο να τρώει υγιεινά, σερβίροντας γεύματα μαγειρεμένα στο σπίτι, αλλά και προετοιμάζοντας ελαφριά σνακ για το σχολείο και το απογευματινό ”κολατσιό”. Μειώστε τις ώρες που απασχολείται στην τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ενθαρρύνετε δραστηριότητες με περισσότερη κίνηση, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και άλλα μέλη της οικογένειας.
  • Οι φωνές, οι δωροδοκίες και οι απειλές προς το παιδί προκειμένου να φάει ή να μη φάει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, δεν ανήκουν στους τρόπους λύσης του προβλήματος. Τέτοιες τακτικές συχνά προκαλούν αισθήματα ντροπής, θυμού και ενοχής στο παιδί. Όσο πιο άσχημα νιώθει ένα παιδί για το βάρος του, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να οδηγηθεί στην υπερκατανάλωση τροφής ή στο να αποκτήσει κάποια διατροφική διαταραχή μεγαλώνοντας.
  • Όπως και σε όλα τα θέματα της ανατροφής ενός παιδιού, είναι τεράστιας σημασίας και οι δύο γονείς, καθώς και οι λοιποί συγγενείς όπως οι παππούδες, να συμφωνούν στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης. Τα ανάμεικτα μηνύματα που λαμβάνουν τα παιδιά σχετικά με το βάρος και τον τρόπο διατροφής τους μπορεί να κάνουν το πρόβλημα χειρότερο.
  • Αν το ίδιο το παιδί αποκαλέσει τον εαυτό του ”χοντρό”, συζητήστε μαζί του και μάθετε γιατί πιστεύει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πιθανότητες να είδε / διάβασε / άκουσε κάτι που να το επηρέασε σχετικά με την εικόνα του σώματός του ή ακόμα και κάποιο άλλο παιδί να σχολίασε την εμφάνισή του με άσχημο τρόπο.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα μίας τέτοιας παρέμβασης πρέπει να είναι η υγεία και όχι το βάρος αυτό καθ’ αυτό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το βάρος να μη μειωθεί, αλλά να παραμείνει σταθερό καθώς το παιδί αναπτύσσεται, οπότε η αναλογία βάρους – ύψους να είναι πλέον μέσα στα φυσιολογικά όρια. Πάντα να επιβραβεύετε τις προσπάθειες του παιδιού όταν υιοθετεί μια περισσότερο υγιεινή συνήθεια διατροφής ή άσκησης, άσχετα από την ένδειξη της ζυγαριάς.

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

ΠΗΓΗ: Βασική ιδέα / απόδοση από Academy of Nutrition and Dietetics, USA

Pin It on Pinterest

Share This