Αυξημένο ουρικό οξύ και ουρική αρθρίτιδα

by Sep 26, 2011Κλινική Διατροφή0 comments

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ?

Ουρικό οξύ ονομάζεται μία ουσία που παράγεται στον οργανισμό μας ως παράγωγο ορισμένων ουσιών, των πουρινών, τις οποίες προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Σε φυσιολογικές συνθήκες, η συγκέντρωση του ουρικού οξέος στο αίμα διατηρείται χαμηλή και το πλεόνασμα του αποβάλεται μέσω των ούρων. Σε παθολογικές καταστάσεις όμως, οι τιμές του στο αίμα ξεπερνούν κατά πολύ τα επιθυμητά όρια και τότε εμφανίζονται τα συμπτώματα της ουρικής νόσου. Το ουρικό οξύ συσσωρεύεται και σχηματίζει κρυστάλλους, οι οποίοι εναποτίθενται στις αρθρώσεις, κυρίως των κάτω άκρων,  προκαλώντας ουρική αρθρίτιδα (φλεγμονή, οίδημα, ερυθρότητα του δέρματος, πόνος).

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ?

Οι αυξημένες τιμές του ουρικού οξέος στο αίμα οφείλονται σε δύο κύριες αιτίες: είτε αυξημένη παραγωγή του, είτε μειωμένη απέκκρισή του από τα νεφρά. Οι λόγοι για τους οποίους κάτι από τα δύο μπορεί να συμβαίνει είναι γενετικοί / κληρονομικοί ή και επίκτητοι όπως νεφρική ανεπάρκεια, χρήση ορισμένων φαρμάκων, παχυσαρκία σε συνδυασμό με υπερβολική κατανάλωση θερμίδων, χειρουργικές επεμβάσεις, απότομη απώλεια βάρους.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΩ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ?

Ανάλογα με το ύψος των τιμών του ουρικού οξέος στο αίμα ή/και τη βαρύτητα της υπάρχουσας ουρικής νόσου, ο ασθενής πρέπει πρωτίστως να μειώσει την πρόσληψη των πουρινών μέσω της τροφής. Ενδεικτικά, αναφέρονται δημοφιλή τρόφιμα χωρισμένα σε κατηγορίες, βάσει της περιεκτικότητάς τους σε πουρίνες:

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥΡΙΝΩΝ (Θα πρέπει να παραλείπονται από τη διατροφή ασθενών με ουρική νόσο / αρθρίτιδα):
Σαρδέλα, ρέγγα, σκουμπρί, εντόσθια ζώων, μυαλό, καρδιά, νεφροί, μύδια, κτένια, ζωμός κρέατος, πέρδικα, χήνα, αυγοτάραχο

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥΡΙΝΩΝ (Σε περιόδους ύφεσης επιτρέπεται η κατανάλωσή τους, σε μετριασμένες ποσότητες):
Κόκκινο κρέας, ψάρι, πουλερικά, θαλασσινά (εκτός από αυτά που αναφέρονται στην πρώτη ομάδα), σπαράγγια, φασόλια, φακές, μανιτάρια, αρακάς, σπανάκι

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΑΜΕΛΗΤΕΟ ΠΟΥΡΙΝΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ:
Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, αυγά, τυρί, γάλα, ξηροί κάρποι, ελαιόλαδο, ελιές, σοκολάτα, καφές, ξύδι, κέικ, μπισκότα, βούτυρο

ΕΠΙΣΗΣ:

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Διορθώστε το βάρος σας αν είναι υψηλότερο από το κανονικό. Φροντίστε η αλλαγή αυτή να γίνει σταδιακά και με υγιεινό τρόπο.

Καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών καθημερινά, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Μειώστε τη συνολική ποσότητα λιπαρών στην καθημερινή σας διατροφή.

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This