Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα πλησιάζουν, οπότε οι καταναλωτές προμηθεύονται τα τρόφιμα για το παραδοσιακό τραπέζι. Λόγω της μεγάλης προσφοράς από τους παραγωγούς, αλλά και της ευαισθησίας των ‘’Πασχαλινών’’ ειδών τροφίμων σε αλλοιώσεις, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε οδηγίες για ασφαλείς αγορές, οι οποίες δίνονται παρακάτω προς ενημέρωσή σας.
ΓΕΝΙΚΑ:
- Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
- Αγοράστε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψύξης και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
- Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και καθαριότητας του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
- Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση.
ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ, ΣΥΚΩΤΑΡΙΕΣ, ΕΝΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ:
- Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος τυρκουάζ (χρωστική Ε133) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό.
- Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό (χρωστική Ε155), δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδής ή στρογγυλή) και τη σφραγίδα προέλευσης (ορθογωνίου παραλληλογράμμου σχήματος), στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται η χώρα προέλευσης.
- Κάθε σφάγιο υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρει σφραγίδες και στις δύο ωμοπλάτες, αλλά και στις δυο εξωτερικές πλευρές των μηρών.
- Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά και οι νεφροί να μην φέρουν οζίδια και κύστεις. Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
- Τα εντεράκια για το κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, τις σκόνες και τα έντομα. Επίσης φροντίστε να τα καθαρίσετε σχολαστικά.
- Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένης συκωταριάς, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση μην προμηθευτείτε εντόσθια αποψυγμένα.
- Σε αιγοπρόβατα ηλικίας έως 12 μηνών απαγορεύεται η προμήθεια σπλήνα, ο οποίος θα πρέπει να αφαιρείται στο σφαγείο και να μην περιέχεται στη συκωταριά που διατίθεται προς πώληση.
- Το κρέας από το αρνάκι γάλακτος έχει χρώμα ροζ, τα κόκκαλά του είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.
ΑΥΓΑ:
- Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Στις υπόλοιπες προβλεπόμενες ενδείξεις περιλαμβάνονται:
-Ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου.
-Η κατηγορία ποιότητας και βάρους.
-Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες το ανώτερο από την ημέρα ωοτοκίας). - Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των σωστών ενδείξεων στη συσκευασία.
- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δε σχετίζεται με την ποιότητά του.
- Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.
- Μην καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο ή με δυσάρεστη οσμή.
- Για την καλή συντήρηση, μην πλένετε τα αυγά που αγοράζετε, αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
- Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται επίσης και από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό αεροθάλαμο.
- Οι διακοσμητικές βαφές αυγών είναι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Προτείνεται πρώτα η αργή θέρμανση (”σε σιγανή φωτιά”) και ο βρασμός των αυγών, ώστε να μην σπάσουν. Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, τα αυγά αφήνονται μέχρι να πλησιάσουν την θερμοκρασία περιβάλλοντος και επιθεωρούνται για πιθανά σπασίματα. Να βάφονται μόνο τα ακέραια αυγά και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της βαφής αυγών.
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ:
- Το περίβλημά τους να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
- Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
- Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
- Να διατηρούνται στο ψυγείο. Τα αέρος, εφόσον είναι ακέραια μπορούν να διατηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου μέχρι και 18οC .
- Πρέπει να φέρουν ενδείξεις με την επωνυμία και τη διεύθυνση του παρασκευαστή ή του διακινητή, τον κωδικό αριθμό Ε.Ε. (ωοειδής σφραγίδα), το είδος του προϊόντος και την ημερομηνία λήξης
ΤΥΡΙΑ:
- Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ ‘’φρέσκα’’ τυριά από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν όχι σωστές.
- Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν το σχήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και λήξης.
- Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητήστε να σας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
ΠΗΓΗ: ΕΦΕΤ, www.efet.gr