Βιταμίνη D: Μια συχνότατη έλλειψη που μένει αδιάγνωστη

by Feb 22, 2017Θρεπτικά Συστατικά0 comments

sun_VitD

Η βιταμίνη D είναι πολύ ξεχωριστή από το σύνολο των υπολοίπων βιταμινών, καθώς είναι η μοναδική βιταμίνη που μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, με την έκθεση του δέρματoς μας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα, την καλή υγεία των οστών και των δοντιών, καθώς και την καλή μυϊκή λειτουργικότητα. Η έλλειψή της οδηγεί σε ανικανότητα απορρόφησης του ασβεστίου από τα οστά και τα κύτταρα που το χρειάζονται, με συνέπεια την εμφάνιση οστεομαλακίας, οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης στους ενήλικες και μειωμένη μυική λειτουργικότητα που κάνουν το άτομο ευαίσθητο σε πτώσεις και κατάγματα. Η έλλειψή της κατά την νεογνική και παιδική ηλικία προκαλεί ραχίτιδα, δηλαδή μόνιμες παραμορφώσεις στα αναπτυσσόμενα οστά.

Η βιταμίνη D συναντάται σε ορισμένα λιπαρά τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως οι σαρδέλες, ο σολωμός, ο κρόκος του αυγού και τα γαλακτοκομικά, αλλά η ποσότητά της δεν επαρκεί για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού. Από την άλλη πλευρά, η απαραίτητη για τη σύνθεσή της έκθεση στον ήλιο δεν είναι πάντα δυνατή, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί δερματικές βλάβες όπως εγκαύματα, φωτοδερματίτιδες, φωτογήρανση και μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος).

Για τους παραπάνω λόγους, οι ομάδες σε κίνδυνο (άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα, εγκυμονούσες και θηλάζουσες, βρέφη και μικρά παιδιά, άτομα που παραμένουν σε κλειστούς χώρους αρκετές ώρες ημερησίως και άτομα >65 ετών) πρέπει να υποβάλλονται σε αιματολογικό έλεγχο για τη μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα και εφόσον διαπιστώνεται έλλειψη να παίρνουν απαραιτήτως το κατάλληλο συμπλήρωμα. Η λήψη των συμπληρωμάτων αυτών πρέπει να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψη ειδικού, καθώς η δοσολογία προσαρμόζεται στην ηλικία και τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων του κάθε ατόμου, αφού η υπερφόρτωση του οργανισμού με τη συγκεκριμένη βιταμίνη προκαλεί τοξικότητα.

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This