Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Διατροφικές συμβουλές

by Oct 12, 2011Κλινική Διατροφή0 comments

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΟΠΝ?

Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ) χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία το υγρό περιεχόμενο του στομάχου μετακινείται προς τον οισοφάγο, το σωλήνα δηλαδή που οδηγεί φυσιολογικά την τροφή από το στόμα προς το στομάχι κατά την κατάποση. Τα υγρά όμως που παράγει το στομάχι κατά τη διαδικασία πέψης της τροφής είναι αρκετά όξινα. Ενώ το στομάχι καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα βλέννης ώστε να προστατεύεται από αυτά, ο οισοφάγος όμως δεν είναι ”κατασκευασμένος” να δέχεται πίσω αυτό το περιεχόμενο και γι’ αυτό το λόγο είναι ευάλωτος στην υψηλή οξύτητα των υγρών αυτών. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι που υποφέρουν από ΓΟΠΝ εμφανίζουν συχνά ενοχλητικά συμπτώματα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΟΠΝ?

Κάψιμο στο στήθος, ξινά υγρά στο στόμα, πόνος πίσω από το στήθος που δεν οφείλεται σε καρδιακή πάθηση είναι τα συχνότερα συμπτώματα της ΓΟΠΝ. Σε σοβαρότερες μορφές της νόσου, μπορούν επίσης να παρατηρηθούν τα εξής: έμετος με ή χωρίς αίμα, δυσκολία στην κατάποση της τροφής, βραχνάδα στην ομιλία, αίσθημα πνιγμού που διακόπτει τον ύπνο, κρίσεις με βήχα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρώτα συμπτώματα που αναφέρθηκαν μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε υγιή άνθρωπο, συνήθως μετά από κάποιο βαρύ γεύμα ή κατά τη διάρκεια κάποιας έντονης δραστηριότητας. Αν όμως εμφανίζονται περισσότερο συχνά από 2 φορές την εβδομάδα, τότε η διάγνωση της ΓΟΠΝ είναι πολύ πιθανή και τα άτομα αυτά θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΓΟΠΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ?

Εφόσον η ΓΟΠΝ διαγνωστεί, η καταπολέμιση των συμπτωμάτων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Η ανακούφιση που μπορεί να αισθανθεί ο ασθενής είναι πάρα πολύ σημαντική, όμως δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος. Η παλινδρόμηση του τόσο όξινου περιεχομένου του στομάχου μπορεί να προκαλέσει έντονη φλεγμονή στον οισοφάγο (οισοφαγίτιδα) που στις χρόνιες περιπτώσεις (οισοφαγίτιδα Barret) έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου το οισοφάγου. Άλλες επιπλοκές της χρόνιας, μη αντιμετωπιζόμενης ΓΟΠΝ είναι ο ερεθισμός των οργάνων της αναπνευστικής οδού. Ο ερεθισμός του λάρυγγα προκαλεί έντονη βραχνάδα, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις τα υγρά του στομάχου φτάνουν έως και τους πνεύμονες (εισρόφηση).

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΟΠΝ?

Η αλλαγή στον τρόπο διατροφής είναι πρώτη στη λίστα με τα μέτρα για την ανακόφηση από τη ΓΟΠΝ. Βεβαίως αλλαγές χρειάζονται και στο γενικότερο τρόπο ζωής, καθώς κάποιες φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Οι ειδικοί μπορούν να βοηθήσουν σε κάθε περίπτωση: ο γαστρεντερολόγος με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ( για τη μείωση της οξύτητας των στομαχικών εκκρίσεων) και ο κλινικός διαιτολόγος με τον σχεδιασμό της κατάλληλης για τον πάσχοντα διατροφής. Ενδεικτικά παραθέτονται βασικές και γενικές οδηγίες:

Περιορίστε τα τρόφιμα που χαλαρώνουν τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα και επιτρέπουν στα οξέα του στομάχου να ανέβουν προς τον οισοφάγο: τηγανητά, λιπαρές σάλτσες, σοκολάτα, καφές, σκόρδο, κρεμμύδι, ανθρακούχα ποτά και αναψυκτικά

Περιορίστε τα τρόφιμα που αυξάνουν την οξύτητα των υγρών του στομάχου ή ερεθίζουν τον οισοφάγο: αλκοόλ, εσπεριδοειδή και κυρίως οι χυμοί τους, τομάτα και ο χυμός της, διάφορα καρυκεύματα, ξύδι

Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε υγρά μαζί με τα γεύματα σας, αλλά ανάμεσα από αυτά

Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα

Εάν έχετε υπερβάλλον βάρος, προσπαθήστε να το μειώσετε

Αποφύγετε το κάπνισμα, εάν είστε καπνιστές

Μετά το γεύμα, αποφύγετε οποιουδήποτε είδους άσκηση, αλλά και την κατάκλιση. Προτιμείστε μία καθιστική και ήρεμη δραστηριότητα για την επόμενη μιάμιση ώρα

Προτιμάτε να ξαπλώνετε στο αριστερό σας πλευρό. Η στάση αυτή βοηθά στην αποφυγή της παλινδρόμησης

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This