Βάλτε τη μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σας!

by Apr 17, 2012Διάφορα0 comments

schokoladen scharf / hot chocolateΗ σοκολάτα προέρχεται από  επεξεργασία των σπόρων του δέντρου Theobroma Cacao και ήρθε στην Ευρώπη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα. Σήμερα, περίπου το 75% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο γίνεται στη Δυτική Αφρική. Τα περισσότερα είδη σοκολάτας και των προϊόντων της αποτελούνται από ένα συνδυασμό των στερεών του σπόρου κακάο, του βουτύρου (λίπους) του κακάο και άλλων λιπών και φυσικά ζάχαρης. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει σκόνη γάλακτος ή συμπυκνωμένο γάλα, ενώ η λευκή περιέχει μόνο βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα, χωρίς καθόλου στερεά κατάλοιπα του σπόρου. Η διαφορά τους από τη μαύρη είναι πως η τελευταία περιέχει κακάο σε μεγαλύτερα ποσοστά με μικρότερη προσθήκη λίπους και ζάχαρης στο μείγμα.

Όσον αφορά στη θρεπτική τους αξία, τα παράγωγα του κακάο περιέχουν πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, όπως η επικατεχίνη, τα οποία έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες. Συγκεκριμένα, η αντιοξειδωτική ικανότητα του κακάο έχει φανεί να είναι 2 φορές υψηλότερη από αυτή του κόκκινου κρασιού και 3 φορές υψηλότερη από αυτή του πράσινου τσαγιού. Η σοκολάτα επίσης περιέχει και άλλα σημαντικά για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε.

Η μαύρη σοκολάτα, ειδικά αυτή με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε καθαρό κακάο (>75%) προσφέρει όλα τα παραπάνω ωφέλιμα συστατικά σε υψηλές δοσολογίες. Παράλληλα, η απουσία του γάλακτος μαζί με τη μικρότερη ποσότητα του βουτύρου και της ζάχαρης την κάνουν ένα τρόφιμο όχι μόνο νόστιμο, αλλά και πολύ ευεργετικό.

Ειδικότερα, μελέτες έχουν δείξει πως μία μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να:

  • Χαμηλώσει τα επίπεδα της ”κακής” LDL χοληστερόλης στο αίμα, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Μειώσει το ρυθμό με τον οποίο ασβεστοποιημένες αθηρωματικές πλάκες επικάθονται στις στεφανιαίες αρτηρίες (που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά) και με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου.
  • Μειώσει τη θνητότητα σε ασθενείς που επιβίωσαν από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
  • Βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης (υψηλή πίεση).
  • Μειώσει την πιθανότητα θρόμβωσης του αίματος, καθώς εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων.
  • Βελτιώσει τη λειτουργία της ινσουλίνης στα κύτταρα του οργανισμού.

 Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως η μαύρη σοκολάτα δεν έχει πάρει άδικα το όνομα ”σοκολάτα υγείας”, καθώς είναι πράγματι ένα τρόφιμο που μπορεί να έχει μία πραγματικά ευεργετική δράση αν είναι μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής. Παρόλα αυτά, η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται χωρίς υπερβολές, καθώς δεν παύει να είναι πλούσια σε θερμίδες, οι οποίες αν υπερβαίνουν τις ημερήσιες ανάγκες μας τελικά θα οδηγήσουν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

 ΠΗΓΕΣ:

Tokede OA, Gaziano JM, Djousse L: Effects of cocoa products/  dark chocolate on serum lipids: A meta-analysis. Eur J Clin Nutr 2011
Djoussé L, Hopkins PN, Arnett DK, et al: Chocolate consumption is inversely associated with calcified atherosclerotic plaque in the coronary arteries: The NHLBI Family Heart Study. Clin Nutr 2011
Janszky I, Mukamal KJ, Ljung R,et al: Chocolate conusmption and mortality following a first acute myocardial infarction: the Stockholm Heart Epidemiology Program. J Intern Med 2009
Kris-Etherton PM, Keen CL. Evidence that the antioxidant flavonoids in tea and cocoa are beneficial for cardiovascular health. Curr Opin Lipidol. 2002
Chocolate and Coronary Heart Disease: A Systematic Review Owais Khawaja Curr Atheroscler Rep 2011

Pin It on Pinterest

Share This