Διατροφή στην Eγκυμοσύνη

by Jun 11, 2018Κλινική Διατροφή0 comments

pregnantΈνα από τα μεγαλύτερα άγχη μιας γυναίκας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι η διατροφή της. Τι είναι καλό να τρώει, πόσο πρέπει να τρώει, πόσο βάρος να πάρει, τι απαγορεύεται, τι επιτρέπεται, πώς να μην ανέβει το σάκχαρο… Οι απορίες είναι ατελείωτες και η παραπληροφόρηση συχνή. Η κάθε περίπτωση είναι σίγουρα ξεχωριστή, όμως στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσω να παρουσιάσω συνοπτικά κάποιες οδηγίες που βρίσκουν εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις.

ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

Για να είναι υγιής η ανάπτυξη του εμβρύου, πρέπει να υπάρξει κάποια αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης, η οποία όμως να είναι ελεγχόμενη. Για τη ρύθμιση του βάρους στην εγκυμοσύνη, έχω γράψει αναλυτικά εδώ.

ΤΡΟΦΟΓΕΝΕΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ

Για τη μεγαλύτερη δυνατή προφύλαξη από επικίνδυνους μικροοργανισμούς, είναι σημαντικό να μην καταναλώνονται αυγά που δεν έχουν μαγειρευτεί πλήρως ή τρόφιμα των οποίων η συνταγή περιλαμβάνει ωμά αυγά, όπως η σπιτική μαγιονέζα. Τα κρεατικά θα πρέπει να τρώγονται καλοψημένα και να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών θαλασσινών, όπως τα οστρακοειδή. Τυριά που είναι μαλακά και κρεμώδη ή ανήκουν στην κατηγορία των blue cheeses, καθώς και το παγωτό μηχανής, θεωρούνται επίφοβα λόγω ελλιπούς παστερίωσης. Ευπαθή σε αλλοιώσεις είναι επίσης τα αλλαντικά, ενώ ωμά λαχανικά που συσσωρεύουν χώμα, όπως το μαρούλι και το καρότο, θα πρέπει να αποφεύγονται. Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος στην οικογένεια έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, μην τον αφήσετε να ετοιμάσει το φαγητό σας.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Από τη στιγμή που μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος έως και τις 12 πρώτες εβδομάδες της κύησης, ένα συμπλήρωμα φυλλικού οξέος εξασφαλίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου. Ένα ακόμη συστατικό που χρειάζεται σχεδόν πάντα με τη μορφή συμπληρώματος (από το 2ο τρίμηνο συνήθως) είναι ο σίδηρος, καθώς μόνο από τα τρόφιμα είναι ουσιαστικά αδύνατον να φτάσουμε τις δοσολογίες που κρίνονται απαραίτητες για την πρόληψη της αναιμίας. Ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνης D ή μαγνησίου.

ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Ορισμένα τρόφιμα, τείνουν να συσσωρεύουν επιβλαβή συστατικά εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μεγάλα σε μέγεθος ή/και λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός και ο ξιφίας. Καλό είναι τα συγκεκριμένα να αποφεύγονται εντελώς και η κατανάλωση ψαριού γενικότερα να μην υπερβαίνει τις 1-2 μερίδες / εβδομάδα.

ΚΑΦΕΪΝΗ

1 μερίδα καφές ημερησίως θεωρείται ασφαλής. Καφεΐνη υπάρχει επίσης στο τσάι, το κακάο, τα αναψυκτικά τύπου cola και τα ενεργειακά ποτά, οπότε θα πρέπει να υπάρχει μια σύνεση στην κατανάλωσή τους.

ΑΛΚΟΟΛ

Δε συστήνεται η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες

Pin It on Pinterest

Share This