Διατροφή στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

by Sep 14, 2017Κλινική Διατροφή0 comments

arthritisΗ ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλει τις αρθρώσεις, συνήθως συμμετρικά, και προκαλεί πρήξιμο, πόνο και περιορισμό στην κίνηση. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη, όμως η κατάλληλη διατροφή μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά. Πιο συγκεκριμένα:

  • Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους: Το υπερβάλλον βάρος είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις αρθρώσεις και αυξάνει τα επίπεδα πόνου και ακαμψίας. Η ρύθμισή του με σωστό τρόπο είναι βασική για την πορεία της νόσου.

  • Προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή: Η συχνή κατανάλωση οσπρίων, ελαιόλαδου, προϊόντων ολικής άλεσης, φρέσκων φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στο να μην υπάρχουν διατροφικές ελλείψεις. Παράλληλα, πρόκειται για μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από τη φθορά.

  • Ιχθυέλαια: Τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων από ιχθυέλαια φαίνεται να βοηθούν σημαντικά στην ύφεση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αντίθετα, η συχνή κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών (λιπαρά κρέατα, αλλαντικά, βούτυρο, τηγανιτά, σφολιάτες κτλ) επιδεινώνει τη φλεγμονή.

  • Ασβέστιο & βιταμίνη D: Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως τα γαλακτοκομικά και ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορούν να καθυστερήσουν σημαντικά τη φθορά των οστών, ενώ η βιταμίνη D φαίνεται να βοηθά επιπλέον στη μείωση της έξαρσης της ίδιας της νόσου.

  • Σίδηρος: Λόγω της χρόνιας φλεγμονής, τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν κακή απορρόφηση σιδήρου, με συχνό αποτέλεσμα την αναιμία και το καθημερινό αίσθημα κόπωσης. Τα άπαχα κρεατικά και τα όσπρια είναι καλές πηγές σιδήρου, σε σοβαρότερες όμως περιπτώσεις αναιμίας μπορεί να χρειαστεί ενίσχυση του οργανισμού με συμπλήρωμα.

Πηγή:
Απόδοση από Food Fact Sheet on Reumatoid Arthritis, British Dietetic Association

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This