Δυσφαγία μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

by Oct 29, 2016Κλινική Διατροφή0 comments

old-personΤα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ, γνωστά ως ”εγκεφαλικά”), χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τα ισχαιμικά και τα αιμορραγικά ΑΕΕ. Στην πρώτη περίπτωση σταμάτα η παροχή αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου πχ από έναν θρόμβο, ενώ στη δεύτερη κάποιο αγγείο του εγκεφάλου αιμορραγεί. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ΑΕΕ είναι η υπέρταση, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το στρες και η έλλειψη άσκησης.

Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που θα υποστούν ΑΕΕ (24-53%) θα παρουσιάσει στη συνέχεια δυσφαγία, δηλαδή αδυναμία σωστής μάσησης και κατάποσης τροφής και υγρών, με συνέπεια πνευμονική εισρόφηση (είσοδος τροφής και υγρού στους πνεύμονες), υποσιτισμό και αφυδάτωση. Οι ασθενείς αυτοί είναι περισσότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, εμφανίζουν συχνότερα έλκη κατάκλισης και έχουν αρκετά μεγαλύτερο κίνδυνο μακροχρόνιας νοσηλείας και θανάτου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού (ESPEN), όλοι οι ασθενείς που έχουν υποστεί ΑΕΕ πρέπει να ελέγχονται μέσα στο πρώτο 24ωρο από τη διάγνωση για παρουσία δυσφαγίας και δυσθρεψίας. Εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία του ενός ή και των δύο, τότε τροποποιείται η σύσταση και η υφή της τροφής, ώστε να διευκολυνθεί η κατάποση, για παράδειγμα πολτοποιούμε και αραιώνουμε τα στερεά και πήζουμε τα υγρά χρησιμοποιώντας ειδικά σκευάσματα ή χορηγούμε ιατρικά συμπληρώματα διατροφής που προσομοιάζουν σε ένα πλήρες γεύμα, σε μορφή παχύρρευστου υγρού. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι άμεσα δυνατόν και προβλέπεται ο ασθενής να μην μπορεί να καταναλώσει επαρκή ποσότητα τροφής από το στόμα για περισσότερο από 3 εβδομάδες, τότε πραγματοποιείται χειρουργική τοποθέτηση γαστροστομίας, δηλαδή μίας μικρής εισόδου μέσω της οποίας μπορούμε να χορηγούμε τροφή και υγρά απ’ ευθείας στο στομάχι.

Έτσι, οι ασθενείς με ΑΕΕ αναρρώνουν με πολύ γρηγορότερο ρυθμό και συχνά επανακτούν την ικανότητά τους να σιτίζονται φυσιολογικά μετά την πάροδο λίγων μηνών.

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This