Είναι η ζάχαρη καρύδας καλύτερη από τη συμβατική;

by Jan 18, 2022Διάφορα, Θρεπτικά Συστατικά0 comments

Ένα από τα πολλά προϊόντα που έχουν κατακλύσει την αγορά τροφίμων τα τελευταία χρόνια, είναι η ζάχαρη καρύδας. Πρόκειται για μία εναλλακτική γλυκαντική ουσία που παράγεται από τον χυμό του κοκοφοίνικα και τόσο οπτικά όσο και γευστικά μοιάζει με την καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Παρουσιάζεται ως ιδανική εναλλακτική της ζάχαρης ακόμη και για τους διαβητικούς, ενώ στα υπόλοιπα διαφημιζόμενα οφέλη της συμπεριλαμβάνονται η υψηλή θρεπτική της αξία και η υπόσχεση ότι δεν ‘’παχαίνει’’.

Για να ξέρουμε όμως τι να προτιμήσουμε ως καταναλωτές, στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τους εν λόγω ισχυρισμούς, έναν προς έναν:

‘’Η ζάχαρη καρύδας δεν έχει καμία σχέση με τη συμβατική ζάχαρη’’:
Η ζάχαρη καρύδας αποτελείται από 70-80% σουκρόζη, δηλαδή κανονική ζάχαρη.

‘’Η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος σε υψηλά επίπεδα’’:
Ψάχνοντας στο ίντερνετ, βρήκα παντού να αναπαράγεται η συγκεκριμένη πληροφορία, τονίζοντας μάλιστα πως ο ΓΔ της είναι μόλις 35. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο, βρήκα ότι αυτό βασίζεται στα αποτελέσματα μιας ‘’μελέτης’’ του Ινστιτούτου Τροφίμων και Διατροφής των Φιλιππίνων, η οποία πραγματοποιήθηκε με μόνο δείγμα 10 ενήλικα άτομα φυσιολογικού βάρους, μη διαβητικά. Μετά από κάποια χρόνια, σε αντίστοιχες μετρήσεις του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, ο ΓΔ της ζάχαρης καρύδας βρέθηκε να είναι 54, όχι πολύ χαμηλότερος από εκείνον της συμβατικής ζάχαρης που οι ίδιοι ερευνητές τον υπολόγισαν στο 60. Αξίζει να αναφερθεί πως οι Φιλιππίνες εξάγουν τεράστιες ποσότητες από το συγκεκριμένο προϊόν.

‘’Η ζάχαρη καρύδας είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων το κάλιο, το ασβέστιο και η βιταμίνη C’’:
Η ζάχαρη καρύδας περιέχει ίχνη όχι μόνο από τα συγκεκριμένα, αλλά και από μερικά άλλα συστατικά. Οι ποσότητες αυτές όμως είναι μηδαμινές, οπότε προκειμένου να πάρουμε μια επαρκή ποσότητα, θα έπρεπε να καταναλώσουμε μία τεράστια μερίδα από τη συγκεκριμένη ζάχαρη. Έχω εξηγήσει αυτό το είδος πλάνης στο άρθρο για τα super foods.

‘’Η ζάχαρη καρύδας δεν παχαίνει’’:
Η ζάχαρη καρύδας δίνει περίπου 15 θερμίδες / κουταλάκι γλυκού, ενώ η συμβατική ζάχαρη περίπου 16. Προφανώς η κατανάλωσή της μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση βάρους ακριβώς όπως και η συμβατική ζάχαρη.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως η ζάχαρη καρύδας δεν είναι πιο υγιεινή από τη συμβατική. Αντίθετα, μπορεί να γίνει περισσότερο επιβαρυντική, εάν στη συνείδησή μας φαντάζει ως ένα προϊόν που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα, καταλήγοντας έτσι να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι εάν χρησιμοποιούσαμε συμβατική ζάχαρη. Από την άλλη, αν μας αρέσει η γεύση της φυσικά και μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας, αρκεί να γνωρίζουμε ότι δεν παύει να παραμένει αυτό που λέει και το όνομά της, δηλαδή ζάχαρη.

Τα άρθρα του site έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν εξατομικευμένες οδηγίες. Για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί, να απευθύνεστε σε ειδικό.

Pin It on Pinterest

Share This