Το επιπλέον σωματικό βάρος μπορεί να είναι επιβαρυντικό για την υγεία και ενοχλητικό σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι γεγονός πως οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πραγματικά αντιμετωπίζουν έναν ξαφνικό…σαμποτέρ!
Η πτώση των επιπέδων ορισμένων ορμονών, κυρίως των οιστρογόνων, το στρες και ο μη ποιοτικός ύπνος λόγω ανησυχίας και εξάψεων είναι όλα παράγοντες αύξησης του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, καθώς και αίσθησης ”πρηξίματος” από κατακράτηση υγρών. Δυστυχώς το σπλαχνικό λίπος που συσσωρεύεται στα ζωτικά όργανα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικό, καθώς σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και ινσουλινοαντίσταση, η οποία προοδευτικά οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη.
Η αντιμετώπιση των δυσκολιών στη μεταβατική αυτή περίοδο στη ζωή μίας γυναίκας δεν είναι όμως κάτι το αδύνατο. Να θυμάστε πως μικρές αλλαγές στη διατροφική σας ρουτίνα σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα, μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη διόρθωση του βάρους σας, αλλά και στην πρόληψη των κινδύνων για την υγεία σας.
Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα, το σπανάκι και η ντομάτα. Το κάλιο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην αποβολή των κατακρατημένων υγρών. Αν ταυτόχρονα μειώσετε το αλάτι και αυξήσετε την πρόσληψη νερού, θα καταφέρετε σπουδαία βελτίωση.
Μην αμελείτε την πρόσληψη του ασβεστίου, αλλά να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά. Το γιαούρτι περιέχει επιπλέον και προβιοτικά, που βοηθούν στη μείωση της αίσθησης του φουσκώματος στην κοιλιά. Εάν σας ενοχλεί η λακτόζη, δοκιμάστε κάποιο φυτικό προϊόν όπως το γάλα αμυγδάλου, σόγιας κτλ.
Εάν δεν είστε άνθρωπος που εκτίθεται συχνά στον ήλιο, πιθανόν να χρειάζεστε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης οδηγεί σε δυσαπορρόφηση του ασβεστίου που καταναλώνουμε και μειωμένη οστική πυκνότητα. Μία απλή εξέταση αίματος δείχνει εάν έχετε επαρκή επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό σας.
Για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών, σημαντική είναι και η πρόσληψη μαγνησίου. Καλές πηγές είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και το κακάο.
Βάλτε στη διατροφή σας ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και ταχίνι. Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχουν βοηθούν σημαντικά στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) και προστατεύουν την καρδιά σας.
Τα ψάρια και τα θαλασσινά προσφέρουν τα ω-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν τα επιβλαβή λιπίδια στο αίμα και ειναι σύμμαχος στη καταπολέμηση των φλεγμονών.
Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα προϊόντα σιτηρών (λευκό αλεύρι, λευκά ζυμαρικά), διότι αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης και κατά συνέπεια προάγουν την αποθήκευση σπλαχνικού λίπους.
Θετική διάθεση και υπομονή λοιπόν, να θυμάστε πως όλα βελτιώνονται!
Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.