Η ζάχαρη προσδίδει μια ευχάριστη γλυκιά γεύση σε πολλά τρόφιμα, η χωρίς μέτρο κατανάλωσή της όμως μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, συσσώρευση λίπους στο συκώτι, τερηδόνα, διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε τη λέξη ”ζάχαρη” στις συσκευασίες τροφίμων προκειμένου να την αποφύγουμε, συνήθως δε γνωρίζουμε πως εξίσου επιβλαβή μπορούν να είναι όλα τα ελεύθερα σάκχαρα που κυκλοφορούν με ποικιλία ονομάτων όπως μαλτόζη, δεξτρόζη, μελάσα, φρουκτόζη, μέλι, σάκχαρο καρύδας, σιρόπι φρουκτόζης, αμυλοσιρόπιο, ιμβερτοσάκχαρο κ.ά.
Ένας εύκολος τρόπος για να κατανοήσετε πόσα σάκχαρα έχει το αγαπημένο σας προϊόν, είναι να ελέγξετε το πινακάκι που δείχνει την περιεκτικότητα σε συστατικά / 100 γρ προϊόντος και να προσπαθήσετε να μετατρέψετε την ποσότητα αυτή σε κουταλάκια ζάχαρης, έχοντας κατά νου ότι 4 γρ σάκχαρα αντιστοιχούν σε ένα κουταλάκι ζάχαρη.
Παράδειγμα 1: Μια σοκολάτα γάλακτος περιέχει περίπου 50 γρ σάκχαρα / 100 γρ προϊόντος. Οπότε εάν καταναλώσετε μία πλάκα σοκολάτας των 100 γρ, θα έχετε καταφέρει να φάτε 12,5 κουταλάκια ζάχαρη.
Παράδειγμα 2: Ένα αναψυκτικό περιέχει λίγο παραπάνω από 10 γρ σάκχαρα / 100 ml προϊόντος. Εάν πιείτε ένα κουτάκι (330 ml) από αυτό το αναψυκτικό, θα έχετε πιει σχεδόν 9 κουταλάκια ζάχαρη.
Άλλα πλούσια σε σάκχαρα προϊόντα είναι τα μπισκότα, τα κρουασάν, τα δημητριακά πρωινού, τα παιδικά επιδόρπια γιαουρτιού, οι πραλίνες φουντουκιού και πολλοί χυμοί του εμπορίου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ζάχαρη που προσθέτουμε σε διάφορα ροφήματα (όπως ο καφές) κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εσείς πόση ζάχαρη καταναλώνετε καθημερινά;
Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.