Σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερα άρθρα, όσον αφορά στη διαδικασία της αγοράς τους. Το στάδιο αυτό όμως ακολουθείται από τη φύλαξη των τροφίμων στο σπίτι, καθώς και την προετοιμασία τους προκειμένου αυτά να καταλήξουν στο πιάτο μας. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να χειριζόμαστε τα τρόφιμα σωστά και να αποφεύγουμε με αυτόν τον τρόπο την έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς που συχνά προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.
ΦΥΛΑΞΗ:
- Τοποθετείστε τα ξηρά τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, κονσέρβες) σε μέρος στεγνό, καθαρό και δροσερό. Το ντουλάπι που βρίσκεται κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας δεν ενδείκνυται για φύλαξη τροφίμων.
- Τοποθετείστε τα τρόφιμα στο ψυγείο μόνο εφόσον τα σκεπάσετε με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο ή βάλτε τα σε δοχεία που κλείνουν.
- Σε περίπτωση που τρόφιμα ψυγείου, όπως τυριά, αλλαντικά κτλ, παραμείνουν εκτός ψύξης για περισσότερο από 2 ώρες, θα πρέπει να μην καταναλώνονται.
- Τοποθετείστε τα ωμά τρόφιμα σε διαφορετικά ράφια από τα ήδη μαγειρεμένα, και κατά προτίμηση στα χαμηλότερα ράφια του ψυγείου.
- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ψυγείου στη χαμηλότερη δυνατή επιλογή, αποφεύγοντας τη δημιουργία πάγου στα διάφορα προϊόντα.
- Μην επαναψύχετε τρόφιμα που έχουν ήδη αποψυχθεί.
- Αποθηκεύετε απορρυπαντικά, εντομοκτόνα κτλ μακριά από οποιοδήποτε χώρο φύλαξης τροφίμων.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
- Οι πάγκοι της κουζίνας πρέπει να καθαρίζονται απαραιτήτως πριν και μετά την προετοιμασία γευμάτων.
- Πάντα να χρησιμοποιείτε διαφορετικά μαχαίρια και επιφάνειες κοπής για ωμά προϊόντα (πχ κρέας, λαχανικά) και για προϊόντα μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση (πχ ψημένο κρέας, τυριά). Τα σκεύη αυτά πρέπει να πλένονται όταν αλλάζετε κατηγορία τροφίμου.
- Σε περίπτωση που ένα τρόφιμο χρειάζεται απόψυξη, τοποθετήστε το στο ψυγείο από την προηγούμενη ημέρα, αντί να χρησιμοποιήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων.
- Μην ακολουθείτε συνταγές που περιέχουν ωμά αυγά, εάν δεν προβλέπουν και κάποια θέρμανση του τροφίμου στη συνέχεια.
- Όταν δοκιμάζετε το φαγητό, πάντα να χρησιμοποιείτε διαφορετικό μέσο (πχ κουτάλι) από αυτό που χρησιμοποιείτε για το ανακάτεμα.
- Ο κάδος απορριμμάτων κουζίνας πρέπει να έχει κάλυμμα το οποίο να ανοίγει με το πόδι. Θυμηθείτε να αλλάζετε τη σακούλα του συχνά.
- Μην επιτρέπετε στα κατοικίδιά σας να πλησιάζουν τους πάγκους της κουζίνας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ:
- Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά, τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα, ανάμεσα στα δάχτυλα και στην περιοχή κάτω από τα νύχια. Στεγνώνετέ τα με καθαρές πετσέτες ή χαρτί κουζίνας.
- Θυμηθείτε να επαναλαμβάνετε το πλύσιμο των χεριών αν στο ενδιάμεσο του μαγειρέματος πάτε στην τουαλέτα, χαϊδέψετε τα κατοικίδιά σας, πετάξετε σκουπίδια ή αγγίξετε άλλα ‘’βρώμικα’’ οικιακά αντικείμενα όπως τηλεφωνικές συσκευές, πόμολα πόρτας και τηλεχειριστήρια.
- Φροντίστε να καλύπτετε υπάρχοντα κοψίματα στα χέρια σας.
- Τέλος, σε περίπτωση που δεν αισθάνεστε καλά, πχ έχετε πυρετό ή διάρροια, αποφύγετε να προετοιμάσετε φαγητό για άλλους.
Οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται ιδιαίτερα αυστηρά όταν είστε υπεύθυνοι για την προετοιμασία φαγητού για βρέφη – νήπια, ηλικιωμένους, ασθενείς και εγκύους.
Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.