Θαυματουργές Δίαιτες: Η αλήθεια πίσω από τον μύθο

by Sep 12, 2017Διάφορα0 comments

diet_scaleΟι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει ή διαβάσει για μια νέα επαναστατική δίαιτα που υπόσχεται μεγάλη απώλεια βάρους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί η επιστήμη της διατροφής. Δεν υπάρχουν δίαιτες με ονοματεπώνυμο (πχ δίαιτα Dukan, δίαιτα των μονάδων, δίαιτα του ανανά κτλ), παρά μόνο θερμίδες και θρεπτικά συστατικά που ο ειδικός προσαρμόζει σε κάθε άνθρωπο διαφορετικά, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού του, σχεδιάζοντας παράλληλα ένα πλάνο γευμάτων που να ταιριάζει στην καθημερινότητά του.

Παρόλα αυτά, κυκλοφορούν άπειρες ”δίαιτες”, όλες ιδιαίτερα περιοριστικές σε αυτά που επιτρέπεται να φάει κανείς, συχνά σε συνδυασμό με τη χρήση διαφόρων σκευασμάτων ή συμπληρωμάτων. Το αποτέλεσμά τους είναι όντως η γρήγορη απώλεια βάρους, η οποία όμως δεν έρχεται μόνη της, αλλά με διατροφικές ελλείψεις και σημαντικά προβλήματα υγείας. Το αποτέλεσμα στη ζυγαριά φυσικά είναι παροδικό, αφού είναι αδύνατον να τρέφεται κανείς έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια το χαμένο βάρος επανέρχεται ενισχυμένο.

Πώς μπορούμε όμως να ξεχωρίσουμε πότε η δίαιτα που μας προτείνει κάποιος να ακολουθήσουμε ανήκει σε αυτή την κατηγορία; Μην ακολουθείτε δίαιτες αδυνατίσματος που:

  • Υπόσχονται να λύσουν το πρόβλημα του παραπανίσιου βάρους σας, χωρίς να κάνετε αλλαγές στην καθημερινότητά σας (πχ τρώτε ό,τι θέλετε και χάνετε κιλά)

  • Υπόσχονται απώλεια >1 κιλό λίπους / εβδομάδα (πχ χάστε 8-10 κιλά σε ένα μήνα)

  • Παρουσιάζουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή σκευάσματα ως ικανά να ”κάψουν” το λίπος (πχ με αυτό το χάπι θα χάνετε βάρος 2 φορές πιο γρήγορα)

  • Προωθούν την αποφυγή ολόκληρης ομάδας τροφίμων (πχ απαγορεύεται να τρώτε αμυλούχα)

  • Βασίζονται στην κατανάλωση μόνο ενός είδους τροφίμου (πχ 1 εβδομάδα με αυτή τη σούπα λαχανικών θα λύσει το πρόβλημά σας)

  • Προτείνουν συνδυασμούς τροφίμων βασισμένους σε ομάδες αίματος (πχ η τάδε ομάδα αίματος απαγορεύεται να τρώει κρέας με ζυμαρικά)

  • Εξηγούν την παχυσαρκία ως αποτέλεσμα τροφικής δυσανεξίας (πχ αν κόψετε τη γλουτένη και τη ζάχαρη, θα αδυνατίσετε αυτόματα)

  • Ισχυρίζονται ότι αποτοξινώνουν τον οργανισμό (πχ δίαιτα με χυμούς και τσάι για αποτοξίνωση μετά τις γιορτές)

  • Διαφημίζονται από διασήμους ως ο τρόπος που διατηρούν τη σιλουέτα τους (πχ η τάδε ορκίζεται στη δίαιτα Dukan και νιώθει καλύτερα από ποτέ)

Οι συμβουλές διατροφής από μη ειδικούς και οι θαυματουργές δίαιτες το μόνο που μπορούν να επιτύχουν είναι να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία σας, αφού πρώτα σας ταλαιπωρήσουν. Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν κρύβεται σε κάποια μυστική σύνταγή, αλλά σε μικρές αλλαγές που μπορούμε να ενσωματώσουμε βήμα – βήμα στην καθημερινότητά μας, με στόχο τη βελτίωση της υγείας μας.

Πηγή:
Απόδοση από Food Fact Sheet on Fad Diets, British Dietetic Association

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This