Η σωστή διατροφή είναι σημαντική όχι μόνο για την καλή σωματική, αλλά και για την πνευματική μας υγεία. Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν πως συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για τη βελτίωση της ψυχολογικής μας διάθεσης, αλλά και σχετικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες συμβουλές για την ορθότερη επιλογή τροφίμων, ειδικότερα για τις ημέρες εκείνες που αισθανόμαστε ”κακοδιάθετοι”…
ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ
Ο εγκεφαλός μας λειτουργεί χρησιμοποιώντας ως καύσιμο τη γλυκόζη, την ουσία δηλαδή στην οποία μετατρέπονται οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Είναι απαραίτητο λοιπόν να τροφοδοτούμε συνεχώς τον εγκεφαλό μας με ενέργεια, ώστε να εκτελεί σωστά όλες τις λειτουργίες του. Φροντίζουμε να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα πλήρες πρωινό γεύμα, αλλά και να μη μένουμε για πολλές ώρες νηστικοί ανάμεσα στα κυρίως γεύματα. Καλές επιλογές για ένα γρήγορο σνακ αποτελούν τα φρούτα, ένα τοστ, τα δημητριακά με ξηρούς καρπούς. Περισσότερες λεπτομέρειες για την επιλογή υδατανθρακούχων τροφίμων, θα βρείτε σε προηγούμενο σχετικό άρθρο.
ΤΡΟΦΙΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Μαζί με τα ολικής αλέσεως προϊόντα και τα όσπρια, οι δύο σημαντικότερες ομάδες τροφίμων που μας προμηθεύουν με πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και σε ψευδάργυρο, συστατικά που φαίνονται να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της κατάθλιψης. Προσπαθήστε να καταναλώνετε περίπου 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, ώστε να καλύπτετε τις ανάγκες σας.
ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Ένα δομικό συστατικό της πρωτεΐνης των τροφίμων, το αμινοξύ θρυπτοφάνη, φαίνεται να είναι επίσης σημαντικό για την καταπολέμηση της κακής διάθεσης. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί ένα μέρος της προσλαμβανόμενης από την τροφή θρυπτοφάνης για να συνθέσει τη σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που δρα στον εγκέφαλο και δίνει σήματα που βελτιώνουν τη διάθεση. Τρόφιμα που περιέχουν αρκετή θρυπτοφάνη είναι τα κρεατικά, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, το αυγό και τα όσπρια. Φροντίστε σε κάθε κύριο γεύμα σας να υπάρχει και κάποιο από τα παραπάνω τρόφιμα.
ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ
Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ψάρια. Τα ω3 έχουν προστατευτικό ρόλο στον οργανισμό απέναντι σε διάφορες ασθένειες, και υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από κατάθλιψη. Στη χώρα μας, καλές πηγές ω3 είναι τα μικρά ψάρια όπως η σαρδέλα και ο γαύρος. Για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε ω3, καλό είναι τα ψάρια να καταναλώνονται 2 φορές την εβδομάδα.
ΕΠΑΡΚΗΣ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ
Ακόμα και η ελαφρά αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση. Φροντίστε να καταναλώνετε 1,5 – 2 λίτρα (6-8 ποτήρια) υγρά ημερησίως, αναλόγως πάντα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή τη φυσική σας δραστηριότητα. Η καφεΐνη και το αλκοόλ έχουν διουρητική δράση, οπότε καλό είναι να μην υπολογίζεται ο καφές ή το ποτό σαν πρόσληψη υγρών. Εναλλακτικές εκτός από το νερό, είναι οι χυμοί φρούτων και τα αφεψήματα.
Τέλος, επειδή συχνά η ίδια η ψυχολογία μας η και ακόμα η φαρμακευτική μας αγωγή μπορύν να επηρεάσουν την όρεξη, αν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής μέσα στην ημέρα ή αν το βάρος σας παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, ζητήστε τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου που θα μπορέσει να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στις δικές σας ανάγκες.
Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.
ΠΗΓΕΣ: British Dietetic Association, www.bda.uk.com