Δυσθρεψία στα χρόνια και φλεγμονώδη νοσήματα

by Sep 17, 2014Κλινική Διατροφή0 comments

appetiteΣυχνά ακούμε από ανθρώπους στο φιλικό και οικογενειακό μας περιβάλλον, οι οποίοι πάσχουν από κάποια ασθένεια, τις φράσεις: ”δεν έχω καθόλου όρεξη”, ”έχω χάσει πολύ βάρος και ανησυχώ”, ”θέλω να φάω, αλλά δεν κατεβαίνει μπουκιά”. Μήπως η κατάσταση αυτή είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι πιστεύουμε?

Πράγματι, ο υποσιτισμός (δηλαδή η μειωμένη λήψη τροφής) σε συνδυασμό με τη φλεγμονή που υπάρχει εξαιτίας μιας νόσου, ονομάζεται δυσθρεψία. Εμφανίζεται στους περισσότερους από τους μισούς ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, νευρολογικά νοσήματα (Alzheimer’s, ALS) ή υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις στο πεπτικό σύστημα. Τα ποσοστά στους ασθενείς άνω των 60 ετών είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Η αδυναμία του να καταναλώσει κανείς επαρκή ποσότητα τροφής οφείλεται κυρίως στα συμπτώματα της κάθε ασθένειας ή / και τις παρενέργειες της θεραπείας της (πχ ο ασθενής πονάει όταν καταπίνει ή υποφέρει από διάρροιες λίγη ώρα μετά το φαγητό), καθώς επίσης και στην κακή ψυχολογική κατάσταση που συνυπάρχει όταν κανείς έρχεται αντιμέτωπος με μία σοβαρή νόσο.

Πολυάριθμες μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει ότι η ύπαρξη δυσθρεψίας αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, μεγαλώνει το χρονικό διάστημα νοσηλείας, χειροτερεύει το επίπεδο ζωής των ασθενών καθώς αποδυναμώνονται συνεχώς και τελικά μικραίνει το χρονικό διάστημα επιβίωσης.

Η υποστήριξη της θρέψης των ατόμων αυτών αποτελεί κλάδο της κλινικής διατροφής, όπου ο ειδικός τροποποιώντας την σύσταση και την υφή της δίαιτας, αλλά και με τη βοήθεια κατάλληλων ιατρικών συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και η φαρμακευτική αγωγή αποδίδει πολύ καλύτερα, καθιστώντας την ανάρρωση πολύ πιο εύκολη και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.

Μήπως εσείς ή κάποιος δικός σας πάσχετε από δυσθρεψία?
Σημεία – κλειδιά για να την αναγνωρίσετε:

  • Χάνω βάρος χωρίς να το θέλω
  • Δεν έχω καθόλου όρεξη για φαγητό
  • Δε μπορώ να φάω ή καταφέρνω να φάω μόνο πολύ μικρή ποσότητα κάθε φορά
  • Αισθάνομαι συνεχώς κουρασμένος και έχω υπνηλία
  • Παρατηρώ ότι συχνά πρήζομαι ή κάνω κατακράτηση υγρών

Πηγές:
American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN, www.nutritioncare.org)
European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN, www.espen.org)

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This