Το αυγό είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Το ασπράδι του αποτελείται από καθαρή πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, χρήσιμη σε παιδιά, εγκύους, ασθενείς και αθλούμενους. Ο κρόκος του, περιέχει σημαντική ποσότητα βιοτίνης, μιας βιταμίνης που συναντούμε δύσκολα σε άλλα τρόφιμα. Ο κρόκος από ένα μέτριο αυγό περιέχει το 83% της βιοτίνης που χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά! Για να απορροφηθεί η βιοτίνη, είναι απαραίτητο το αυγό να έχει μαγειρευθεί πρώτα, ώστε να γίνει αποδέσμευση της βιταμίνης από ένα άλλο συστατικό, την αβιδίνη.
Όσον αφορά στα λιπίδια του κρόκου, εάν δεν καταναλώνουμε άλλα προϊόντα πλούσια σε χοληστερόλη όπως αλλαντικά, πανσέτες, λουκάνικα και λιπαρά κρέατα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία μας ακόμη και αν βάλουμε στη διατροφή μας 1 αυγό / ημέρα. Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι φυσικά το βράσιμο και όχι το τηγάνισμα, αλλά τόσο ώστε να ”σφίξει” ο κρόκος και να εξουδετερωθούν όλα τα κύτταρα σαλμονέλλας που θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν κάποια τροφική δηλητηρίαση.