Μικρές Διατροφικές Πληροφορίες: Βρώμη

by Sep 3, 2015Μικρές Διατροφικές Πληροφορίες0 comments

slider_1Γιατί αξίζει να βάλουμε τη βρώμη στην καθημερινότητα μας?
Η βρώμη (Avena sativa) ανήκει στα αγρωστώδη δημητριακά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι πως περιέχει ένα είδος φυτικών ινών, τις β-γλυκάνες, που την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα δημητριακά.
Οι β-γλυκάνες προκαλούν κορεσμό χωρίς γαστρεντερικές ενοχλήσεις (πχ φούσκωμα), διευκολύνουν κατά πολύ τις εντερικές κενώσεις σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωση β-γλυκανών μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης (”κακής χοληστερίνης”) στο αίμα.
Ταυτόχρονα, η επιλογή βρώμης έναντι άλλων κοινών δημητριακών πρωινού μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στον γλυκαιμικό έλεγχο, δηλαδή στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι νιφάδες βρώμης περιέχουν μόλις 1,1 γρ σακχάρων / 100 γρ, πολύ λιγότερο από τα 12-28 γρ σακχάρων / 100 γρ που βρίσκουμε στα συσκευασμένα δημητριακά του εμπορίου!

Pin It on Pinterest

Share This