Το ταχίνι είναι μια λιπαρή πάστα που παρασκευάζεται από ψημένους και πολτοποιημένους σπόρους σησαμιού, αποφλοιωμένους (απλό ταχίνι) ή αναποφλοίωτους (ολικής άλεσης).
Το τρόφιμο αυτό είναι πολύ πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον οργανισμό, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης. Επίσης, είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β3.
Καθώς μειώνει το γλυκαιμικό φορτίο ενός γεύματος, είναι κατάλληλο για συνδυασμό με μέλι, μαρμελάδα ή φρούτο στο πρωινό γεύμα ή σε κάποιο σνακ, οπότε και μπορεί να αποτελέσει μία ιδανική λύση για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.