Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φρούτα με χυμούς;

by Jan 10, 2022Διάφορα0 comments

Καθώς οι άνθρωποι που δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα φρούτα (ή το πλύσιμο / καθάρισμά τους) δεν είναι λίγοι, συχνά δέχομαι την εξής ερώτηση: ”Αν αντικαταστήσω τα φρούτα με χυμούς, θα έχω το ίδιο όφελος;”

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την κατανάλωση συνολικά 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Η σύσταση αυτή έχει προκύψει από έναν μεγάλο αριθμό μελετών, οι οποίες έχουν δείξει πως τα άτομα που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά σε αυτές τις ποσότητες έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αρκετών νοσημάτων, ανάμεσα στα οποία τα καρδιαγγειακά και αρκετοί τύποι καρκίνου. Η ευεργετική αυτή δράση τους οφείλεται στην πληθώρα θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Πρακτικά, μία μερίδα σε αυτή την περίπτωση ορίζεται χοντρικά ως 80 γρ φρούτου ή λαχανικού, οπότε κάνοντας τις πράξεις καταλήγουμε πως καλό είναι να καταναλώνουμε περίπου 400 γρ ημερησίως συνολικά. Σε αυτά, εκτός από τα φρέσκα, μπορούμε να υπολογίσουμε επίσης αποξηραμένα φρούτα και κατεψυγμένα / μαγειρεμένα λαχανικά.

Όσον αφορά στους χυμούς, η μία μερίδα υπολογίζεται ως 150 mL φρέσκου χυμού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Τον χυμό όμως μπορούμε να τον ”μετρήσουμε” μόνο 1 φορά ημερησίως, καθώς δεν περιέχει μόνο μερικές από τις φυτικές ίνες και επιπλέον η χυμοποίηση απελευθερώνει τα σάκχαρα των φρούτων, κάτι που είναι επιβαρυντικό για άτομα με προβλήματα ρύθμισης του σακχάρου ή με ταλαιπωρημένα δόντια.

Ένας σχετικά εύκολος τρόπος να πετύχει κανείς αυτόν το στόχο είναι να φροντίζει να καταναλώνει 3 μερίδες λαχανικών στα κυρίως γεύματα και 2 μερίδες φρούτου στο πρωινό και τα υπόλοιπα σνακ. Άλλωστε, η ποσότητα των 80 γρ / μερίδα δεν είναι καθόλου μεγάλη, οπότε πρακτικά δεν είναι τόσο δύσκολο να επιτύχουμε την συνολική πρόσληψη που χρειαζόμαστε. Να θυμόμαστε μόνο ότι δεν περιέχουν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά τα ίδια θρεπτικά συστατικά, οπότε όσο μεγαλύτερη ποικιλία υπάρχει στις καθημερινές μας επιλογές, τόσο το καλύτερο.

Τα άρθρα του site έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν εξατομικευμένες οδηγίες. Για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί, να απευθύνεστε σε ειδικό.

Pin It on Pinterest

Share This