Νερό: Συμβουλές για να αποφύγουμε την οξεία ή/και χρόνια αφυδάτωση

by Apr 30, 2018Κλινική Διατροφή0 comments

hydration_5Είναι ευρέως γνωστό πως το νερό αποτελεί μέχρι και το 60% του σωματικού μας βάρους. Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει χωρίς πρόσληψη τροφής για μερικές εβδομάδες, η έλλειψη νερού μπορεί να αποβεί μοιραία σε λίγες ημέρες ή ακόμη και ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία και το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε.

Οι συστάσεις για πρόσληψη υγρών προτείνουν την κατανάλωση 3,7 λίτρων ημερησίως για τους άνδρες και 2,7 λίτρων για τις γυναίκες. Στις ποσότητες αυτές εκτός από το νερό που είναι το βασικότερο, συμπεριλαμβάνονται επίσης άλλα υγρά (τσάι, καφές, χυμός, γάλα κτλ), καθώς και τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (αγγούρι, πορτοκάλι, καρπούζι κτλ).

Ένας απλός τρόπος για να ελέγξουμε εάν είμαστε καλά ενυδατωμένοι είναι το χρώμα των ούρων, τα οποία θα πρέπει να είναι ανοιχτά κίτρινα, σχεδόν διαυγή.

Ένας αφυδατωμένος ενήλικας συνήθως θα παρουσιάσει σημάδια κόπωσης, ζάλη, σύγχυση, μειωμένη διούρηση και έντονο αίσθημα δίψας. Εξαίρεση αποτελούν οι ηλικιωμένοι, στους οποίους το αίσθημα δίψας συχνά έχει ατονήσει και δεν εκδηλώνεται. Σε βρέφη και νήπια πρέπει να έχουμε την προσοχή μας για σημάδια όπως ευερεθιστότητα, ληθαργικότητα, κλάμα χωρίς δάκρυα, στεγνή γλώσσα και απουσία ούρησης για >3 ώρες.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σε περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης ή γαστρεντερίτιδας, ταυτόχρονα με την αφυδάτωση είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν και ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις συμβουλευόμαστε ειδικό για χορήγηση φαρμακευτικού διαλύματος ηλεκτρολυτών.

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις που η αφυδάτωση οφείλεται σε ξαφνική απώλεια υγρών από τον οργανισμό, υπάρχουν φορές που η αφυδάτωση είναι χρόνια, διότι δε γίνεται η απαραίτητη πρόσληψη νερού στην καθημερινότητα ενός ατόμου, συνήθως από αμέλεια. Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη χρόνια αφυδάτωση.

ΣΩΣΤΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

Βοηθά στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων

Το σήμα της δίψας συχνά ‘’παρεξηγείται’’ από τον εγκέφαλο για πείνα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής

Διατηρεί τη λίπανση των αρθρώσεων και τη σωστή μυϊκή λειτουργικότητα κατά την άσκηση

Οδηγεί σε πρόωρη κόπωση και μειωμένη απόδοση κατά την άσκηση

Βελτιώνει την προσοχή, τη μνήμη και τη διάθεση

Προκαλεί δυσκολίες συγκέντρωσης, προβλήματα της βραχυχρόνιας μνήμης και δημιουργεί αισθήματα άγχους και εκνευρισμού

Διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος

Δυσκολεύει την κυκλοφορία και κουράζει τον καρδιακό μυ

Διατηρεί το ουροποιητικό σύστημα υγιές και μειώνει την πιθανότητα ουρολοιμώξεων

Προάγει τη δημιουργία κρυστάλλων και λίθων στα νεφρά

Βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού

Δημιουργεί στεγνά κόπρανα με αποτέλεσμα δυσκοιλιότητα και επίπονες κενώσεις

Μειώνει τη διάρκεια και την ένταση των πονοκεφάλων

Μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση ημικρανίας

Εσείς πόσο νερό ήπιατε σήμερα;

 

Πηγή: National Academy of Medicine
Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

 

Pin It on Pinterest

Share This