Παχυσαρκία & Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

by Oct 30, 2016Κλινική Διατροφή0 comments

lungsΧρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τα άτομα που έχουν χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα ή και τα δύο, με συνέπεια να εμποδίζεται η εκπνευστική ροή αέρα από τους πνεύμονες.

Η παχυσαρκία μπορεί να είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία των ανθρώπων που πάσχουν από ΧΑΠ, καθώς συσχετίζεται με έντονο παραγωγικό βήχα, δύσπνοια, γρήγορη κόπωση κατά τη σωματική δραστηριότητα, αυξημένη χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων και γενικότερο αίσθημα εξάντλησης.

Οι παχύσαρκοι ασθενείς με ήπια ή μετρίου βαθμού ΧΑΠ έχουν αυξημένη θνησιμότητα κατά 20-34% σε σχέση με αντίστοιχους ασθενείς που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Επίσης, έχουν κατά 40% μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου (διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση) και κατά συνέπεια πολύ υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ειδικότερα, η κοιλιακή παχυσαρκία στα άτομα με ΧΑΠ έχει συσχετισθεί με 3πλάσια πιθανότητα ο ασθενής να εμφανίζει υψηλά επίπεδα CRP, ενός δείκτη συστηματικής φλεγμονής που μετράται κατά τον αιματολογικό έλεγχο.

Η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση είναι απαραίτητη στους ασθενείς με ΧΑΠ. Η επιστημονική διαχείριση της παχυσαρκίας βασίζεται στη μείωση του λίπους, ειδικότερα του σπλαχνικού, και προστατεύει τη μυική μάζα, αφού στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς αυτοί πάσχουν επίσης από σαρκοπενία (μυική μάζα λιγότερη και πιο αδύναμη από το φυσιολογικό). Επίσης, η τροποποίηση των θρεπτικών συστατικών (αναλογία υδατανθράκων / λίπους) συνεισφέρει στη μείωση παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και κατά συνέπεια των δυσάρεστων συμπτωμάτων της νόσου. Ως αποτέλεσμα η γενικότερη υγεία βελτιώνεται και επανέρχεται η ευεξία στην καθημερινή ζωή.

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This