Ακούγοντας τη λέξη ”βακτήρια” οι περισσότεροι από μας σκεφτόμαστε κάτι αρνητικό, όπως μια λοίμωξη. Δεν είναι όμως όλα τα είδη βακτηρίων επιβλαβή, αντιθέτως πολλά από αυτά βρίσκονται στον οργανισμό μας και μας προστατεύουν. Μόνο στο παχύ μας έντερο υπολογίζεται ότι κατοικούν κάποια τρισεκατομμύρια βακτήρια, τα οποία ανταγωνίζονται τα παθογόνα βακτήρια, ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας και φροντίζουν την καλή λειτουργία του πεπτικού μας σωλήνα.
Προβιοτικά μπορούμε να βρούμε στο γιαούρτι και το ξινόγαλα, αλλά και στο φαρμακείο σε μορφή ταμπλέτας, κάψουλας ή σκόνης. Τα προβιοτικά είναι ασφαλή για ενήλικες, παιδιά και έγκυες, όμως χρειάζεται προσοχή η χρήση τους από άτομα με ανοσοκαταστολή. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε συμπλήρωμα προβιοτικών εάν:
Ακολουθούμε θεραπεία με αντιβίωση. Το αντιβιοτικό σκοτώνει και όλα τα καλά βακτήρια, έχοντας ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων που προκαλούν διάρροιες ή/και μυκητιάσεις.
Εμφανίσουμε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Τα προβιοτικά μειώνουν το χρονικό διάστημα διάρκειας των διαρροϊκών κενώσεων και επαναφέρουν τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού.
Πάσχουμε από δυσκοιλιότητα. Τα προβιοτικά μπορούν να επιταχύνουν την εντερική κένωση και να μειώσουν το αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή της κοιλιάς.
Πάσχουμε από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Τα προβιοτικά ανακουφίζουν σημαντικά από το αίσθημα φουσκώματος και ρυθμίζουν τη συχνότητα των κενώσεων.
Πάσχουμε από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Μελέτες δείχνουν πως τα προβιοτικά μπορούν να αυξήσουν το διάστημα ύφεσης της φλεγμονής σε άτομα με Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο του Crohn.
Υποφέρουμε από αλλεργίες. Τα προβιοτικά μειώνουν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων σε αλλεργικά άτομα, ενώ μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών σε βρέφη και νήπια.
Πηγή: Απόδοση από Food Fact Sheet on Probiotics, British Dietetic Association
Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.