Ρύθμιση Σωματικού Βάρους & Εγκυμοσύνη

by Aug 30, 2017Κλινική Διατροφή0 comments

pregnancyΠληθώρα επιστημονικών δεδομένων υποστηρίζουν πως οι διατροφικές συνήθειες και το σωματικό βάρος μίας γυναίκας τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της ίδιας και του παιδιού της, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά τον τοκετό.

Πιο συγκεκριμένα, η πιθανότητα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερη για τις γυναίκες που είτε ήταν ήδη υπέρβαρες / παχύσαρκες στην αρχή της κύησης, είτε για εκείνες που πήραν περισσότερο βάρος από το συνιστώμενο κατά τη διάρκεια.

Αναλυτικά, η πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης κύησης είναι 6 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης μεγαλώνει αναλογικά με τον βαθμό παχυσαρκίας (2πλάσια για παχυσαρκία 1ου βαθμού, 4πλάσια για παχυσαρκία 2ου βαθμού, 6πλάσια για παχυσαρκία 3ου βαθμού). Και οι δύο αυτές παθολογικές καταστάσεις μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντικές για τη μητέρα και το έμβρυο.

Είναι 13 φορές πιο πιθανό για τις γυναίκες με διαβήτη κύησης να εμφανίσουν μόνιμο διαβήτη στα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Η πιθανότητα αυξάνεται κατά 18 φορές, εάν η μητέρα είχε διαγνωστεί με διαβήτη κύησης και υπέρταση κύησης ταυτόχρονα.

Επιπλέον, λόγω διαταραχών στην ορμονική τους ρύθμιση και λειτουργία, φαίνεται πως τα παιδιά που προέρχονται από παχύσαρκες μητέρες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατάθλιψης, ήδη από την παιδική ηλικία, αλλά και μετέπειτα στην ενήλικη ζωή τους.

Τέλος, η υπερβολική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ο βασικός παράγοντας που οδηγεί σε μόνιμα αυξημένο βάρος μετά τη γέννα. Στατιστικά, περίπου μόνο το 25% των γυναικών επανέρχονται επιτυχώς στο προηγούμενο βάρος τους 1 χρόνο μετά τον τοκετό, και συνήθως πρόκειται για εκείνες που είχαν φυσιολογικό βάρος ήδη κατά τη σύλληψη και επίσης τα κιλά που πήραν στη διάρκεια της κύησης δεν υπερέβαιναν τις συστάσεις.

Είναι σημαντικό λοιπόν για μία μέλλουσα μητέρα να ξεκινήσει την εγκυμοσύνη της με ένα υγιές βάρος (ΔΜΣ μεταξύ 18,5-25 Kg/m2), αλλά και να φροντίσει το βάρος που θα πάρει τους 9 μήνες έως τον τοκετό να μην είναι περισσότερο από το συνιστώμενο. Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται οι επίσημες συστάσεις. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίζεται ως Βάρος / Ύψος2.

ΔΜΣ (Kg/m2)Συνιστώμενη Πρόσληψη Βάρους (Kg)
Λιποβαρής <18,5

12,5 – 18

Φυσιολογική 18,5-24,9

11,5 – 16

Υπέρβαρη 25-29,9

7 – 11,5

Παχύσαρκη >30

5 – 9

Πηγές:
Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Obesity, Reproduction and Pregnancy Outcomes, J Acad Nutr Diet. 2016;116:677-691
Institute of Medicine Guidelines for weight gain during pregnancy, 2009

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This