Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

by Dec 9, 2016Κλινική Διατροφή0 comments

see_freeΤο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από δυσφορία, κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα και παρουσία βλέννης στα κόπρανα. Τα παραπάνω δυσάρεστα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται με αλλαγή στη συχνότητα ή τη μορφή των κενώσεων και υποχωρούν με την αφόδευση. Δεν είναι επικίνδυνο, μπορεί να γίνει όμως πολύ ενοχλητικό και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν.

Το ΣΕΕ εμφανίζεται στις γυναίκες σε συχνότητα διπλάσια συγκριτικά με τους άνδρες. Η έξαρση των συμπτωμάτων σχετίζεται άμεσα με κακές διατροφικές συνήθειες και με έντονη παρουσία άγχους και λοιπών αρνητικών συναισθημάτων στην καθημερινότητα. Η καθιστική ζωή είναι επίσης επιβαρυντικός παράγοντας.

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν θεαματικά στην ύφεση των συμπτωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, σε περιόδους με συμπτώματα διάρροιας, σκόπιμο είναι να περιορίζεται η κατανάλωση φυτικών ινών (όσπρια, λαχανικά, μερικά φρούτα), να αποφεύγεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών και καφέ, και τα γεύματα να είναι μικρά σε μέγεθος. Αντίθετα, σε περιόδους με συμπτώματα δυσκοιλιότητας, η αύξηση των φυτικών ινών είναι απαραίτητη. Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο η επαρκής πρόσληψη νερού όσο και ένα συμπλήρωμα προβιοτικών για την αποκατάσταση των μικροοργανισμών του εντέρου βοηθούν σημαντικά.

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Πηγές:
McKenzie et al., British Dietetic Assossiation evidence–based guidelines for the dietary management of Irritable Bowel Syndrome in adults. J Hum Nutr Diet 2012;25: 260-274

Pin It on Pinterest

Share This