Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

by Dec 11, 2017Κλινική Διατροφή0 comments

PCOSΤο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) ταλαιπωρεί έναν μεγάλο αριθμό γυναικών και χαρακτηρίζεται από ασταθή ή/και μεγάλο έμμηνο κύκλο, αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο και στον κορμό, τριχόπτωση, ακμή, υπογονιμότητα και δυσκολία στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Σε περιπτώσεις που συνδυάζεται με αυξημένα λιπίδια (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) στο αίμα, υπέρταση ή αυξημένο σωματικό λίπος (ιδιαίτερα σπλαχνικό, δηλαδή στην περιοχή της κοιλιάς) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Για τους παραπάνω λόγους, πέρα από την ιατρική παρακολούθηση και τη φαρμακευτική αγωγή που σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται, οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Πιο συγκεκριμένα, το ΣΠΩ σχετίζεται με την εμφάνιση ινσουλινοαντίστασης στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως το σώμα μας παράγει αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης από το φυσιολογικό προκειμένου να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Όμως η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που δίνει ”σήμα” στον οργανισμό να αποθηκεύσει λίπος και επίσης αυξάνει τα επίπεδα των ανδρογόνων, όπως η τεστοστερόνη. Αυτό έχει ως συνέπεια τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν όπως η αύξηση του βάρους, η εμφάνιση τριχοφυϊας και φυσικά η υπογονιμότητα. Συχνότατα, το φαινόμενο αυτό οδηγεί και σε αντιδραστικές υπογλυκαιμίες, προκαλεί δηλαδή έντονη επιθυμία για κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων ή γλυκών σύντομα μετά από κάποιο γεύμα.

Η διατροφική αντιμετώπιση βασίζεται στη μείωση των συνολικών προσλαμβανόμενων υδατανθράκων, στην κατανομή / συνδυασμό τους στα γεύματα και στη χρήση εκείνων που είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό γίνεται πάντα εξατομικευμένα, διότι η υπερβολική μείωση των υδατανθράκων είναι επικίνδυνη για την υγεία μας (δείτε περισσότερα εδώ). Ταυτόχρονα, δίνεται προσοχή στην αντιμετώπιση των συνοδών παραγόντων κινδύνου εφόσον υπάρχουν, όπως η μείωση των τριγλυκεριδίων ή της χοληστερόλης.

Τέλος, η μείωση του συνολικού λίπους σώματος μέσω απώλειας βάρους και άσκησης βοηθά σημαντικά στη μακροχρόνια βελτίωση των συμπτωμάτων του ΣΠΩ, καθώς βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη και ρυθμίζει συνολικά τα επίπεδα των ορμονών (οιστρογόνα / ανδρογόνα) του οργανισμού.

Πηγή: Απόδοση από Food Fact Sheet on PCOS, British Dietetic Association

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This