Η κατανάλωση τηγανιτών τροφίμων δεν είναι καθόλου σπάνια, αλλά συχνά αποτελεί μέρος της καθημερινότητας αρκετών ανθρώπων. Από την άλλη όλοι λίγο – πολύ γνωρίζουμε ότι τα τηγανιτά ”δεν κάνουν καλό”. Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα αυτό για την υγεία μας?
Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κατά το τηγάνισμα, τόσο το ίδιο το τρόφιμο που τηγανίζεται, όσο και η λιπαρή ουσία (το λάδι) που χρησιμοποιούμε ως μέσο και που τελικά απορροφάται από το τρόφιμο, υφίστανται χημικές μεταβολές όπως υδρογόνωση, οξείδωση και πολυμερισμό, δηλαδή αλλοιώνονται. Το φαινόμενο αυτό είναι φυσικά εντονότερο όσο το τηγάνισμα επαναλαμβάνεται χρησιμοποιώντας το ίδιο λάδι περισσότερες από 1-2 φορές.
Την επίδραση της κατανάλωσης τηγανιτών τροφίμων στον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) και Στεφανιαίας Νόσου (καρδιαγγειακή νόσος, ΣΝ) εξέτασαν μεταξύ άλλων δύο εξαιρετικά μεγάλες μελέτες, η Nurses’ Health Study και η Health Professionals Follow-Up Study. Σε αυτές συμμετείχαν και παρακολουθήθηκαν 70.842 γυναίκες και 40.789 άνδρες για 26 και 24 χρόνια αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν πως σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν τηγανιτά τρόφιμα <1 φορά / εβδομάδα, όσοι τα κατανάλωναν 1-3 φορές / εβδομάδα είχαν 15% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν ΣΔ2 και 6% για ΣΝ. Για όσους τα κατανάλωναν 4-6 φορές / εβδομάδα η αυξημένη πιθανότητα ήταν 39% για τον ΣΔ2 και 23% για τη ΣΝ και για τους λάτρεις που έφταναν τις 7 φορές / εβδομάδα η αυξημένη πιθανότητα ήταν 55% για τον ΣΔ2 και 21% για τη ΣΝ αντίστοιχα. Η συσχέτιση με τον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση της καθεμίας νόσου ίσχυε ανεξάρτητα από το εάν ο ασθενής είχε ταυτόχρονα υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη ή/και αυξημένο σωματικό βάρος.
Σχετικά με το σύνολο της διατροφής τους, παρατηρήθηκε πως γενικά οι συμμετέχοντες με τη συχνότερη κατανάλωση τηγανιτών τροφίμων επίσης κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο κρέας, πατάτες και ζαχαρούχα αναψυκτικά, αλλά λιγότερα φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά και ψάρια.
Φαίνεται λοιπόν πως τα τηγανιτά τρόφιμα κυριολεκτικά είναι επιβαρυντικά για την υγεία μας. Σε εκείνους από εσάς που παρόλα αυτά τα αγαπάτε ιδιαίτερα, συστήνεται να τα προετοιμάζετε εσείς οι ίδιοι στο σπίτι φροντίζοντας να ανανεώνετε το λάδι μετά από 1-2 χρήσεις και η συχνότητα κατανάλωσής τους να είναι μικρότερη από 1 φορά / εβδομάδα!
Διαβάστε επίσης για τα υδρογονωμένα / τρανς λιπαρά εδώ.
Πηγή:
Fried-food consumption and risk of type 2 diabetes and coronary artery disease: a prospective study in 2 cohorts of US women and men, LE Cahill et al., Am J Clin Nutr 2014;100:667–75
Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.