Υπογονιμότητα & Αυξημένο Σωματικό Βάρος

by Jan 7, 2017Κλινική Διατροφή0 comments

fertility

Η υπογονιμότητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετά ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ή περισσότερα παιδιά. Πολύ συχνά, ένα από τα αίτια που μειώνουν τις πιθανότητες μίας εγκυμοσύνης είναι το αυξημένο σωματικό βάρος του ενός ή και των δύο υποψηφίων γονέων, καθώς η παρουσία και η κατανομή του λιπώδους ιστού στο σώμα παίζει σημαντικότατο ρόλο στην παραγωγή, αποθήκευση και έκκριση των ορμονών του φύλου.

Στις γυναίκες, η παχυσαρκία και ειδικότερα η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να προκαλέσει ανωορρηξία, καθώς η γονιμότητα μειώνεται κατά 4% για κάθε επιπλέον μονάδα του Δείκτη Μάζας Σώματος {ΔΜΣ = βάρος (Kg) / ύψος(m)}. Επίσης, η παχυσαρκία μειώνει την πιθανότητα σύλληψης ακόμη και κατά τη διάρκεια φυσιολογικής ωορρηξίας.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), μία ενδοκρινολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλες σε μέγεθος ωοθήκες με πολλαπλές κύστες και από μη ομαλούς κύκλους, είναι η κυριότερη αιτία υπογονιμότητας, επηρεάζοντας το 18% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Η συσσώρευση κοιλιακού λίπους αυξάνει τον κίνδυνο για ΣΠΩ και συνδράμει σημαντικά στην ανωορρηξία μέσω αναπόφευκτων ορμονικών διαταραχών (ινσουλινοαντίσταση, υπερινσουλιναιμία και υπερανδρογοναιμία).

Σε περιπτώσεις που ένα ζευγάρι στρέφεται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (πχ εξωσωματική γονιμοποίηση), οι πιθανότητες επίτευξης κύησης είναι κατά 9% χαμηλότερες στις υπέρβαρες και κατά 13% χαμηλότερες στις παχύσαρκες γυναίκες. Επιπλέον, η πιθανότητα αποβολής έπειτα από επιτυχημένη σύλληψη είναι κατά 24% υψηλότερη στις υπέρβαρες και κατά 36% υψηλότερη στις παχύσαρκες γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, σχετικά με την αντισύλληψη, δεδομένα δείχνουν κατά 24% μειωμένη αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών στις παχύσαρκες γυναίκες.

Η παχυσαρκία επίσης σχετίζεται και με την ανδρική υπογονιμότητα. Τόσο ο αυξημένος ΔΜΣ όσο και η περιφέρεια μέσης σχετίζονται με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, αλλά και με τη συγκέντρωση, την κινητικότητα και τη μορφολογία τους. Οι άνδρες με αυξημένο λίπος σώματος παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, συνδυαστικά με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.

Είναι σημαντικό λοιπόν για το κάθε ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, να γνωρίζει πως το επιπλέον βάρος σώματος και η παρουσία αποθηκευμένου λίπους μπορούν να επηρρεάσουν την επιτυχή έκβαση μίας τέτοιας προσπάθειας.

Πηγή:
Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Obesity, Reproduction and Pregnancy Outcomes, J Acad Nutr Diet. 2016;116:677-691

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This