Δυσκοιλιότητα: Οι αλλαγές στη διατροφή που θα σας βοηθήσουν

by Sep 8, 2012Κλινική Διατροφή0 comments

see_freeΔυσκοιλιότητα ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει έντονη δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου, αίσθημα ατελούς κένωσης, τα κόπρανα είναι σκληρά και οι κενώσεις είναι λιγότερες από τρεις ανά εβδομάδα. Μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, κληρονομική προδιάθεση, φαρμακευτική αγωγή ή ακόμη και σε κάποια πάθηση, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή στη συχνότητα ή την ποιότητα των κενώσεων θα πρέπει πάντα να διερευνάται.

Μία επιδημιολογική μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) που πραγματοποιήθηκε το 2006, έδειξε ότι:

  • Η συχνότητα εμφάνισης της δυσκοιλιότητας, κατά το τελευταίο έτος, έφτασε στο 16%
  • Το 20% των ερωτηθέντων έχουν εμφανίσει δυσκοιλιότητα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους
  • Μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας συναντάται στις γυναίκες (21% έναντι 11% στους άνδρες), στους ηλικιωμένους, και στα άτομα μη φυσιολογικού βάρους.

 Η μη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας δυσκολεύει την καθημερινότητα των πασχόντων και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως: κοιλιακός πόνος, αιμορροΐδες και ραγάδες, φούσκωμα, νευρικότητα κ.ά.

Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, εφόσον δεν υπάρχει άλλη παθολογία, μπορείτε να κάνετε τις εξής αλλαγές στον τρόπο ζωής σας:

  • Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα των φυτικών ινών που προσλαμβάνετε. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, μειώνουν τον χρόνο διέλευσης τους από το γαστρεντερικό σωλήνα, ενώ συγκρατώντας νερό τα κάνουν πιο μαλακά. Όμως η απότομη αύξηση στη λήψη τους μπορεί να επιφέρει κοιλιακό πόνο, πρήξιμο και αέρια. Πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα είναι τα πράσινα λαχανικά και τα χόρτα, τα ακτινίδια, τα σύκα και τα δαμάσκηνα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και τα όσπρια.
  • Πίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών καθημερινά (1,5 – 2 λίτρα νερό, ανάλογα τις ανάγκες σας).
  • Πιθανόν να χρειάζεστε συμπλήρωμα προβιοτικών, ειδικά σε περίπτωση που δεν καταναλώνετε συχνά τρόφιμα όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλα.
  • Πέρα από τις αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες, αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα ώστε να βελτιωθεί η κινητικότητα του εντέρου, μην αγνοείτε το αίσθημα για κένωση και προσπαθήστε να αφιερώνετε μία σταθερή ώρα της ημέρας για την επίσκεψη στην τουαλέτα.

 Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Πηγή / συμπληρωματικές πληροφορίες: ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ (www.eligast.gr)

Pin It on Pinterest

Share This