Φούρνοι μικροκυμάτων: είναι ασφαλής η χρήση τους;

by Jan 10, 2022Διάφορα0 comments

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε βρεθεί σε μια συζήτηση σχετικά με τους φούρνους μικροκυμάτων. Κάποιος θα αναφερθεί στο πόσο βολικό είναι να γυρίζεις κουρασμένος από τη δουλειά και να έχεις ζεστό φαγητό στο πιάτο σου σε 2 μόλις λεπτά. Μετά, θα υπάρξει κάποιος δεύτερος ομιλητής που θα τον κοιτάξει με έντρομο ύφος και θα αρχίσει να του απαριθμεί τους κινδύνους από τη χρήση τους, με επικρατέστερους την καταστροφή όλων των βιταμινών που βρίσκονται στο φαγητό και την απορρόφηση ραδιενέργειας από τα τρόφιμα, την οποία μετά τρως και παθαίνεις καρκίνο. Υπάρχουν όντως επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, άραγε;

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας τι είναι τα μικροκύματα. Πρόκειται για ένα είδος κυμάτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, με μικρότερη συχνότητα συγκριτικά με εκείνα του ορατού φωτός, δεν είναι δηλαδή ορατά με γυμνό μάτι. Έχουν την ιδιότητα να διαπερνούν αρκετά υλικά, όπως το γυαλί, αλλά ανακλώνται από τα μέταλλα. Όταν έρχονται σε επαφή με πολικά μόρια (με ένα θετικά φορτισμένο σημείο και ένα αντίστοιχο αρνητικά φορτισμένο), τα κάνουν να περιστρέφονται ταχύτατα, οπότε και παράγεται θερμότητα. Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν αρκετό νερό (πολικό μόριο), οπότε όταν τα ακτινοβολήσουμε με μικροκύματα, το νερό που βρίσκεται στο εσωτερικό τους θα θερμανθεί άμεσα, θερμαίνοντας έτσι και το σύνολο του φαγητού.

Όσον αφορά στην ασφάλεια από τη χρήση τους, πρέπει να τονιστεί ότι τα μικροκύματα ανήκουν στη μη ιονίζουσα ακτινοβολία, όπως και τα κύματα του ραδιοφώνου. Συνεπώς, δε μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρά μας ή να οδηγήσουν στην εμφάνιση ασθενειών. Επίσης, βγάζοντας το φαγητό από τον φούρνο, αυτό δεν έχει διατηρήσει κάποιο μέρος της ακτινοβολίας που δέχτηκε, ούτε την εκπέμπει πίσω προς το περιβάλλον.

Σχετικά με τη θρεπτική αξία των τροφίμων, ομοίως δε χρειάζεται να ανησυχούμε. Τα μικροκύματα δεν καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά. Απεναντίας, βοηθούν στη διατήρηση μεγαλύτερης ποσότητας ορισμένων συστατικών ευαίσθητων στη θερμότητα, όπως η βιταμίνη C, καθώς ο χρόνος μαγειρέματος είναι κατά πολύ μικρότερος συγκριτικά με τον συμβατικό φούρνο.

Τέλος, η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων αποτελεί μία καλή λύση για ασφαλή απόψυξη ωμών κρεατικών ή ήδη μαγειρεμένου φαγητού. Αντιθέτως, η συνήθης πρακτική του να τα αφήνουμε να ξεπαγώνουν σταδιακά σε θερμοκρασία δωματίου οδηγεί σε υπερανάπτυξη μικροοργανισμών, άρα και μεγαλύτερη πιθανότητα αλλοίωσης των τροφίμων.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας, αλλά αντιθέτως μπορεί να είναι μία συσκευή αρκετά χρήσιμη για την καθημερινότητα.

Τα άρθρα του site έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν εξατομικευμένες οδηγίες. Για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί, να απευθύνεστε σε ειδικό.

Pin It on Pinterest

Share This