Φυλλικό Οξύ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

by Jan 9, 2018Θρεπτικά Συστατικά0 comments

follic_acidΤο φυλλικό οξύ είναι μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του οργανισμού μέσω της σύνθεσης του γενετικού υλικού (DNA).

Η έλλειψη του φυλλικού οξέος οδηγεί σε ένα συγκεκριμένο είδος αναιμίας, που ονομάζεται μεγαλοβλαστική αναιμία. Τα συμπτώματα της έλλειψης είναι πολύ γενικά (πχ κόπωση, αδυναμία, απώλεια όρεξης, άφθες στη γλώσσα), όμως μέσω απλών αιματολογικών εξετάσεων μπορεί να τεθεί η διάγνωση. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος και των επιπέδων της βιταμίνης Β12, καθώς η έλλειψή της οδηγεί επίσης στις ίδιες διαταραχές και η χορήγηση φυλλικού μπορεί να ”σκεπάσει” την ανεπάρκεια της Β12, οδηγώντας σε νευρολογικές βλάβες.

Οι κυριότερες πηγές του φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα λαχανικά (πχ σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο), τα όσπρια, το πορτοκάλι, το χοιρινό κρέας και το συκώτι.

Ένας μέσος υγιής άνθρωπος, μπορεί άνετα να καλύπτει τις ανάγκες του για φυλλικό οξύ μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Σε περίπτωση μεγαλοβλαστικής αναιμίας ή/και αιματολογικά προσδιορισμένης ανεπάρκειας, χρειάζεται συμπληρωματική χορήγηση.

Η συμπληρωματική χορήγηση είναι απαραίτητη και στην εγκυμοσύνη. Το φυλλικό οξύ είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό του νευρικού σωλήνα του εμβρύου και η ανεπάρκειά του οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα και στη σπονδυλική στήλη (δισχιδής ράχη). Γι΄αυτό το λόγο, συστήνεται η λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος τόσο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος, όσο και για τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης τουλάχιστον.

Η πρόσληψη φυλλικού οξέος μέσω συμπληρωμάτων υψηλής δοσολογίας αντενδείκνυται για τα άτομα άνω των 50 ετών, και ειδικότερα εάν υπάρχει ιστορικό καρκίνου το παχέος εντέρου, καθώς υπάρχουν μελέτες που δείχνουν αύξηση του κινδύνου σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον ειδικό!

Πηγή: Απόδοση από Food Fact Sheet on Folic Acid, British Dietetic Association

Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.

Pin It on Pinterest

Share This