Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι από τα πιο σημαντικά λιπαρά της διατροφής μας. Είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς τα χρησιμοποιούμε για να συνθέσουμε διάφορα βιοχημικά μόρια. Επίσης, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και είναι αποτελεσματικά ως συμπλήρωμα διατροφής σε περιπτώσεις υψηλών τριγλυκεριδίων, συσσώρευσης λίπους στο συκώτι (λιπώδης διήθηση), καρδιαγγειακών παθήσεων και χρονίων φλεγμονωδών νοσημάτων.
Τα βρίσκουμε σε:
Φυτικά τρόφιμα ως ALA (α-λινολενικό οξύ), κυρίως σε λιναρόσπορο, καρύδια, φουντούκια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Ψάρια & θαλασσινά ως EPA (εικοσιπενταενοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), κυρίως σε σολωμό, τόνο, σαρδέλες, πέστροφα, καβούρια
Καθώς όμως τα μεγάλα και λιπαρά ψάρια συσσωρεύουν εύκολα βαρέα μέταλλα στους ιστούς τους λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης, είναι σημαντικό να μην γίνεται υπερκατανάλωση αυτών των τροφίμων. Συγκεκριμένα, οι έγκυες, οι θηλάζουσες και οι γυναίκες που έχουν σκοπό να αποκτήσουν παιδί προσεχώς, δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 280 γρ λιπαρών ψαριών / εβδομάδα. Για τα μικρά παιδιά και τους εφήβους, η επιτρεπόμενη ποσότητα καθορίζεται ανάλογα με την ηλικία.
Η χρήση των συμπληρωμάτων που βρίσκουμε στα φαρμακεία θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν συμβουλής από ειδικό, διότι η δοσολογία προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα συμπληρώματα που προέρχονται από συκώτι ψαριού, καθώς περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και είναι πιθανό να προκαλέσουν τοξικότητα.
Πηγή: Απόδοση από Food Fact Sheet on Omega-3, British Dietetic Association
Θυμηθείτε: όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας να απευθύνεστε στον ειδικό. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει εξατομικευμένες οδηγίες.